דבר המנהלת האמנותית

 

 

בימים שלאחר טבח ה-7 באוקטובר התלבטנו האם לקיים את הפסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי. ההלם והצער שיתקו אותנו. חיינו היטלטלו. לא ידענו איך אפשר אפילו לחשוב על פסטיבל – מלה שמקורה ב-festa, חגיגה – לנוכח כל השכול והאובדן. 

לאחר לבטים רבים, החלטנו לא לוותר: דווקא בעוד חיילינו נלחמים בעזה, דווקא בעודנו נאבקים על החזרת החטופים ועל השבת העקורים לביתם והחיים לסדרם, חובתנו כאנשי תרבות וכאוהבי ספר היא לשמור גם על הרוח. 

את תוכנית האירועים, נוכח זאת, בנינו עם כוונה לצמצם את ההיבט החגיגתי של הפסטיבל. במקום זאת ביקשנו לקיים אירוע ספרותי שיאחד את הקהילה ויספק לכולנו מעט נחמה: אירוע שילבה את התקווה שאנו תולים בספרות, בהומניות ובסולידריות, ואולי יספק השראה. חשבנו שדווקא אירוע כזה, העומד כביכול בסתירה כה חריפה למציאות חיינו, דרוש כעת לכולנו כאוויר לנשימה. 
המלאכה לא היתה קלה – בייחוד בכל הנוגע להשתתפותם של סופרים בינלאומיים. לרגעים אף שקלנו לקיים פסטיבל בהשתתפות סופרים ישראלים בלבד.החשש שרק מעטים (אם בכלל) יסכימו לבקר בישראל ואם יסכימו וישנו את דעתם רגעים לפני הפסטיבל הטריד ומטריד אותנו. ישראל נתפשת בעולם כמצורעת ואנחנו חווים בידוד תרבותי ההולך ומחריף. לבסוף החלטנו להתעקש ולא לוותר. הרי לא זו בלבד שאנו מתנגדים לכל חרם תרבותי ואקדמי, אלא שהנוכחות של יוצרות ויוצרים מרחבי העולם היא מיסודותיו של פסטיבל הסופרים. האפשרות לוותר עליה מראש הצטיירה בעינינו ככניעה וכניתוק מרצון של קשרינו עם העולם – וזאת בשעה שאנו מאמינים כי לספרות אין גבולות, וכי היא נכס של האנושות כולה בעת שלום ובעת מלחמה גם יחד. 

נוכח כל האמור, הפסטיבל יארח השנה שמונה סופרות וסופרים בעלי שם ומעמד בשדה הספרות העולמי. לצד סיימון שאמה, ג'ון אירווינג, דלפין הורווילר ומירנה פונק נארח את הסופר הרומני רוז'אן ווזגניאן, את הסופר היווני חריסטוס חומנידיס, את הסופר הליטאי מאריוש מארצ'ינקווישיוס ואת הסופרת הצרפתייה אן ברסט. ארבעת האחרונים יתארחו בפסטיבל הודות לפרויקט משותף שאנו חונכים השנה עם האיחוד האירופי לקידום והפצה של ספרות אירופית עכשווית בישראל. 

לצד כל אלה נארח גם כמה מסופרינו-שלנו הגדולים והאהובים, ובהם דויד גרוסמן, המציין השנה את יום הולדתו השבעים, צרויה שלו ואיל מגד (שיתארחו לשיחה משותפת), נורית זרחי ואשכול נבו. אנו גאים לארח השנה גם שלושה סופרים ישראלים אהובים המתגוררים בארה"ב: רון לשם, מאיה ערד ורובי נמדר. נוכחותם בפסטיבל בעת הזו מחממת את לבנו במיוחד. לצד כל אלה נארח גם קולות צעירים ורעננים, אשר יגוללו למעננו סיפורים המשקפים את רוח הזמן. 

את הפסטיבל יפתח ערב זיכרון ספרותי לקורבנות ה-7 באוקטובר, בהשתתפות סופרים, מוסיקאים ונציגי המשפחות השכולות והנפגעות מבארי, מכפר עזה, משדרות ופסטיבל הנובה, וכן אמו של החייל לביא ליפשיץ ז"ל, שנפל בקרבות בעזה. 
הפסטיבל יסתיים באירוע השקה לספר "שבת, השבעה באוקטובר", המאגד יותר מחמישים עדויות שאספו וערכו משוררים וסופרים, אנשי ספר ותיאטרון. אסופה זו משרטטת תמונה אינטימית אך רחבת מבט, כואבת ומפוכחת, של אירועי השבת השחורה בעוטף עזה ומעבר לו. 

 

אני מזמינה אתכם ואתכן להצטרף אלינו באהבת הספרות ובאהבת החיים,
ג׳וליה

הירשמו לניוזלטר

  2022 כל הזכויות שמורות משכנות שאננים ©